go adventure
o društvu     
odprave     
priprave     
tisk     
povezave     
fotogalerija     

stik     




   domov

   natisni

   zemljevid
iskalnik

   kolofon
7. etapa Mendoza - Valparaiso

Iz Mendoze smo čez Ande prispeli na Čilensko stran celine v mesto Valparaiso. Toyota se je prvič vozila čez 3000m višine. Na 3200m je že zaskbljujoče pokašljevala in trokirala. Vem, da ni pravilno nastavljena in še bolj me skrbi, kako bomo čez par dni prečkali mejo proti mestu Fiambala na 4500m nadmorske višine.

Pokrajina je nepopisna, čudovita. Gledali smo mogočno goro Aconcagua s svežo belo prevleko na vrhu. To je najvišja gora na Ameriški celini. Takega lepega dneva po včerajšnji nevihti nismo pričakovali. Na brifingu so nas opozorili na hud mraz, mi pa smo se okrog sprehajali v kratkih rokavih in vetrovki..

Čisto na najvišji točki prelaza je tunel, skozi katerega se vidi v Čile. Včeraj so nas organizatorji veliko opozarjali o nevšečnostih, ki nas lahko doletijo na meji. Vso hrano smo pustili v Mendozi in dokumente že včeraj skrbno in natančno izpolnili in pregledali.
Na carini nas je prijazna gospodična vprašala v katerem jeziku želimo komunicirati in mi pripravljeni na dolga pogajanja in sitnosti na carini presenečeno izbrali angleščino. Pregled je trajal dobrih 10 minut in že smo bili prosti. Žandarije in vojske je bilo vse polno, prehod so za tekmovanje posebej razširili in se odlično organizirali. Presenečeni smo odzdravili in se zapeljali v Čile.



Voznja po serpentinah je bila kot iz pravljice. Skozi sivo zeleno pokrajino smo se hitro spustili na 500m nadmorske višine.





Naprej smo vozili po hudi vlagi in vročini. V avtu smo bili vsi premočeni. Bolj ko smo se približevali obali, prijetneje je bilo. Zdaj v mestu Valparaiso iz oceana sveže piha in termometer kaže 19 stopinj. Med vožnjo nam je odpovedal Tripy. Instrument v katerem je elektronski roadbook, gps in tripmaster v enem. Organizator ga je asistenčnim vozilom dal v testiranje. Izredno praktičen je in z njim je vožnja lažja. Pravočasno kaže vse zavoje in opozarja na omejitve hitrosti.

Po zadnjih podatkih se Miran dobro drži. Včeraj je bil dobro razpoložen in zvečer smo se dolgo pogovarjali in se smejali.
Vsi tisti, ki so etapo končali so bili zadovoljni. Za tekmovalce to pomeni že pol dirke za sabo. Veliko jih je odstopilo. Odstopila je tudi ekipa Mitsubishija z voznikom Peterhanslom (FRA). Letos Mitsubishiju ni šlo najbolje.. Ko enkrat stisneš gumb za pomoč, si ven iz dirke.
Presenetljivo dobro se drži Volkswagen, ki ima še cel tim v dirki in s Sainzom (ESP) zmaguje.
Motoristi še niso prišli, tako, da nimamo svežih podatkov. Vemo, da so jim skrajšali etapo in kamioniste preusmerili na našo asistenčno progo.

.............................................................................

Ponovno se javljamo iz press centra, ki je postavljen v mrzli telovadnici. Govorili smo z Miranom.. Danes ni imel težav in je z uvrstitvijo na 26. mestu po 7. etapi kar zadovoljen. Tudi mehaniki nam pravijo, da vozila niso imela problemov z višino. Brzinc je bil v nižjih predelih in majhne težavice na prelazu niso povzročale težav.



Motoristi v skupnem seštevku:
1. Coma (ESP) KTM
2. Street (USA) KTM
3. Fretigne (FRA) Yamaha
4. Ullevalseter (NOR) KTM    
5. Viladoms (ESP) KTM
6. Despres (FRA) KTM
7. Rodrigues (PRT) KTM
8. Verhoeven (NLD) KTM
9. Casteu (FRA) KTM
10. Lopez (CHL) KTM
....
18. Stanovnik (SVN) KTM

Asia Tmin   Asia-Tmin popotniški blog

Mišo Goriup   Mišo Goriup
  Malo drugačna potovanja

Miran Stanovnik   Miran Stanovnik
  puščavski lisjak

El Chott   El Chott
  Sahara Rallye de Tunisie