go adventure
o društvu     
odprave     
priprave     
tisk     
povezave     
fotogalerija     

stik     




   domov

   natisni

   zemljevid
iskalnik

   kolofon
5. etapa Neuquen - San Rafael

Ponoči je močno pihalo. Slabo smo spali.
Zjutraj smo štartali iz mesta Neuquen in se do San Rafaela vozili po asfaltu. S tekmovalci se nismo srečali vse do postanka v bivaku. Z navdušenjem smo pričakovali napovedane sipine, ki smo jih žal videli samo na prospektih. "Pokrajina se turistično promovira s čudovitimi hribi, jezeri, rekami, mokrišči polnimi raznovrstnih ptic in celo s pravimi sipinami", nam je pred kakšno uro povedal predstavnik province Mendoza, tik ob čilenski meji.
Tekmovalci so danes že vozili po njih, jutri pa čakajo tudi nas.

V tej pokrajini bodo potekale tri etape ralija Dakar 2009. Današnja se je pričela v mestu Neuquen, jutrišnja začne tu v San Rafaelu in tretja v Mendozi. Konča pa se v Valparadisu v Čilu.

Danes je bila na vrsti najtežja preizkušnja za tekmovalce ta teden.
Štartali so na nižinskem, peščenem terenu, s progami med nizkim grmičevjem. V drugem delu so se vzpeli do tri tisoč metrov višine, etapo pa končali v sipinah tik pred mestom San Rafael.
Slaba novica dneva je smrt francoskega motorista, ki so ga pogrešali že od nedelje, ko so sprožili iskalno akcijo. Danes ob dveh ponoči pa so ga našli mrtvega petnajst metrov od motorja, z vodo in hrano ob sebi. Vzroke smrti še raziskujejo.

Govorili smo z Miranom. Utrujen je in nezadovoljen. Motor mu je spret nagajal. V prvem delu ni imel težav, v drugem pa je moral čez večje sipine motor potiskati čez. "To je bil tak napor, da mi je od povsod teklo..", nam je povedal.
Mehaniki mu zamenjujejo uplinjač. Včeraj so zamenjali elektroniko, ne najdejo vzroka težav. Motor nagaja, Miran pa zgublja točke in uvrstitve. Pripravljen je na stopnice, pripravljen na zmago v maratonski klasi, a se mu s temi težavami zmaga umika.



Obeta se nam slabo vreme. Oblači se. Ponoči, jutri in na prehodu čez Ande napovedujejo močne padavine. Tekmovalce spet čaka težka etapa.









Asia Tmin   Asia-Tmin popotniški blog

Mišo Goriup   Mišo Goriup
  Malo drugačna potovanja

Miran Stanovnik   Miran Stanovnik
  puščavski lisjak

El Chott   El Chott
  Sahara Rallye de Tunisie