go adventure
o društvu     
odprave     
priprave     
tisk     
povezave     
fotogalerija     

stik     




   domov

   natisni

   zemljevid
iskalnik

   kolofon
4. in 5. etapa: Nador-Merzouga in Merzouga-Merzouga

Sedimo pred šotori v kratkih rokavih, zadovoljni in lačni. Na mizo prihaja pasulj in kozarci so že polni vina. Dobro Joškovo vino je privabilo tudi tri tekmovalce indijske ekipe. En živi na Nizozemskem, drugi v ZDA in tretji v Indiji. Pogovarjamo se, smejimo in veselimo.

Včeraj se nismo javljali, ker je bila etapa prenaporna. Takoj, ko smo zapeljali skozi cilj, smo šli počivati.
Barka je zjutraj pripeljala v Nador in smo ob 9h že štartali naprej. Etapo je organizator spremenil in smo v Errachidii zavili južno proti Merzougi, kar nam je bilo v bistvu všeč, saj smo te kraje že večkrat obiskali in teren že poznamo. Tukaj je tudi topleje, kot bi bilo po planirani trasi pod Atlasom. Čez dan je bilo čez 25'C, zdaj je sonce že počasi zašlo in se je nekoliko ohladilo. Spomnim se, da se je pred leti v tem času v vetrovni noči temperatura spustila pod ničlo; zdaj nič ne kaže na kakšne tako velike spremembe...
Prevozili smo čez 700 km. Kontrolnih točk nismo spuščali, čeprav so bile postopoma zahtevnejše. Morali smo kreniti iz glavne ceste in voziti po razritem terenu, rečnih strugah in se vleči iz peska, kar je bilo fizično zelo naporno. Precej je bilo teh točk, navigator Matej točno ve koliko smo jih "pobrali" :) Ja, vesten in priden učenec je..
V 12 urah smo morali priti na cilj, sicer bi nam odšteli 20 % vseh z velikim trudom nabranih točk. V zadnjem delu etape smo Toyoto tiščali do konca. 100 km pred Merzougo so nas ustavili policaji in nas kaznovali zaradi prekoračitve hitrosti. Do danes še nismo plačali kazni v Afriki. To smo hitro poravnali in na cilj prispeli minuto, ja resnično eno minuto pred časovnim limitom.

Današnja etapa je bila drugačna. Štartali smo po zaporednem vrstnem redu, kot smo bili na včerajšnji preizkušnji uvrščeni. Mislim, da je bil vrstni red: Andrej dvanajsti (12), Robert petindvajseti (25), mi pa dvainštirideseti (42-zlata sredina). V cilj pa prihajali: Andrej drugi (2), Robert četrti (4), mi pa sedmi (7). Andrej vozi zelo dobro in divje. Lahko bi rekel, da vozi na zmago ;)

Ker je šla današnja etapa po sipinah, smo tisti, ki smo vozili na Dakarju imeli prednost z znanjem in izkušnjami. Zelo dobro smo vozili. Pobirali smo kontrolne točke in v šestih urah prišli skozi cilj.

Matej se je maloprej zaklepetal z direktorjem dirke. Zanimive zgodbe smo slišali.. Medtem, ko so nas vkrcavali na barko, so organizatorja poklicali iz markoške ambasade in prepovedali dirko še v Maroku in ko smo se že mirno vozili proti Nadorju, so se z madžarsko in maroško embasado pogajali, da smo tekmovalci zjutraj lahko sploh stopili na maroška tla. Z velikimi napori so trase v Maroku oddobrili. Odpovedali pa so še Zahodno Saharo, ki je poleg Mavretanije in Malija za nas žal nedostopna. Trasa se iz dneva v dan spreminja.
Spoznali smo se z direktorjem in nekaj člani organizacije in videli, da so kar fajn fantje, čeprav na začetku niso pridobili mojega zaupanja. Tako kot mi, se tudi oni trudijo po svojih močeh.


Asia Tmin   Asia-Tmin popotniški blog

Mišo Goriup   Mišo Goriup
  Malo drugačna potovanja

Miran Stanovnik   Miran Stanovnik
  puščavski lisjak

El Chott   El Chott
  Sahara Rallye de Tunisie